Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Famózní Springsteen (ve Vídni)

Jestli jste si nechali ujít koncert z letošního turné Bruce Springsteena Working on the Dream po Evropě, tak si rvěte vlasy!

A jestli jste nebyli v neděli večer ve Vídni, tak nevím, jak vyjádřit lítost... Protože to byl nejen nejdelší koncert turné – Springsteen zahrál 30 písniček! – ale výjimečný i tím, že hrál několik nečekaných lahůdek.

Springsteen je známý tím, že začíná svoje koncerty bez zpoždění, a tak obecenstvo dalo párkrát po půl osmé, kdy měl koncert začít, najevo svou nelibost. Zábavu obstarávali fotografové šplhající po provazovém žebříku na světelnou rampu nad jevištěm, nebo chlápci ze servisního týmu, přinášející nástroje, upravující jeviště a trochu šaškující, aby zabavili obecenstvo.

Přesně pět minut po osmé se ozvala tahací harmonika, se kterou na jeviště nakráčel kytarista Nils Lofgren. Hrál valčík Na krásném modrém Dunaji. Někteří diváci ho ocenili, jiní to brali jako mírně populistickou vložku, která by snad měla odčinit pozdní začátek. Ostatní muzikanti z E Street Bandu mezitím zaujali svá místa.

Pak přišel Springsteen. Prošel se po jevišti. Clarence Clemons šaškoval a dirigoval Strausse. Pak se s Brucem objali, Springsteen se postavil čelem k obecenstvu, ozvalo se jeho typické „One, two..“ – a už jel!

Začal neobvykle s Jackson Cage, ale lidi hned zareagovali. Na stadionu Ernsta Happela bylo 40 000 diváků. Jen dozpíval, okamžitě přešel do  Badlands. Kdo nezpíval při první písničce, ten se chytil při Badlands, od prvního verše. A když došlo na refrén, vzedmula se vlna: Badlands, you gotta live it everyday...Pak Clemons odložil tamburínu, přestal zpívat a spustil svoje první saxofonové sólo. Stadion šílel. Jakmile dohrál, nechal Bruce zpívat diváky whoa, whoa, whoa, whoa... Potom nastoupili k pokračování se Stevem Van Zandtem k jednomu mikrofonu a diváci už se písničky nepustili. A to byl teprve začátek!

Springseteen začal od prvních vteřin s výbušným nasazením, měl nás téměř od první chvíle, kdy otevřel ústa. Vídeňáci byli při první písničce ještě trochu naštvaní kvůli pozdnímu začátku, ale než skončila Badlands, bylo všechno zapomenuto. Vídeňské publikum prý bývá na venkovních rockových koncertech trochu chladnější a drží si odstup – při Springsteenovi ale roztálo. Měl show v malíčku, mohl si s lidmi dělat, co chtěl, už při druhé písničce.

Následovala Cover me, kterou hrává také celkem zřídka, Lucky Day z nového alba, kdy se zase vyřádil se Stevem Van Zandtem a pokřikoval do obecenstva. Outlaw Pete už byla jako sborově zpívaná hymna a stejným způsobem to v podstatě pokračovalo dál. Pak přišla Darlington County: Bruce se vydal po pódiu mezi obecenstvo, šel do kolen, sedl si, nechal na sebe sahat...

Při Seeds zahrál skvělé sólo Nils Lofgren, pak se k němu připojil Springsteen.

Po desáté písničce, Darkness on the Edge of Town, si Springsteen udělal malou „pauzičku“: vydal se po molech do publika a sbíral vzkazy. Clemons se zmocnil cedule s požadavkem zahrát Should I Stay Or Should I Go, ale Springsteen to odmítl – aby, jak se vzápětí ukázalo, vyhověl jiným požadavkům. Napřed zazpíval Raise Your Hand s Clemonsovým sólem, a pak už dal  Growin' Up, Rendezvous a Proud Mary, cover původního hitu Creedence Clearwater Revival. A pak, poprvé na turné, zpíval 4th Of July, Asbury Park (Sandy), také na přání diváků, úžasně a sugestivně, jak Springsteen umí zpívat balady jako ja tahle. A nebylo toho dost: následoval klavír – a vyvrbila se z toho Because The Night, vypalovačka jako blázen, obecenstvo na zádech a Lofgrenovo strhující sólo. Okamžitě následoval další hit, Waitin´On A Sunny Day: podal kytaru na pódium, běhal po molech, stadion zpíval refrén se Springsteenem a potom sám, i bez něho, a na to zaburácel saxofon a Springsteen se nechal tahat za nohy, za ruce a v jednu chvíli ho lidi dokonce trochu stáhli z mola. Když se vyhrabal zpátky, vzal do ruky foukací harmoniku a začal The Promised Land.

Teď hrál už skoro dvě hodiny. Nedělal žádné pauzy. Jedna písnička navazovala na druhou. Každou zpíval jako o život. Jen co skončil s The Promised Land, zazněla znovu harmonika a stadion zase začal jásat: The River, nehynoucí, stále milovaný hit. Všichni jsme se propadli do jiné dimenze, okouzlení bylo absolutní, atmosféra strhující.

Následoval zcela nečekaný, ale úžasný bonbónek: poprvé na turné zazněla Into The Fire. A pak další výbuch energie, Lonesome Day. Zpívala jsem, ale už ze mě po té smršti asi nevycházel žádný zvuk... A to jsme šli do finále! Následovaly The Rising a Born To Run a bylo to frenetické. Myslela jsem, že už nejen že nemůžu zpívat, ale ani tančit – a pletla jsem se. Zpětně si myslím, že kdyby tahle springsteenovská party trvala ještě pár hodin, tak si vykřepčím časný, ale zajímavý epitaf...  Takhle jsem přežila.

Oficiálně byl konec, band se děkoval, všichni jsme ale věděli, že budou následovat přídavky. Bylo jich sedm.

Kamera zachytila dívku, která seděla komusi na ramenou. Měla na sobě oranžové tričko s nápisem Jersey Girl. Springsteen si ji všiml při vycházce na molo mezi diváky a zdálo se mi, že ukázal kameramanovi, aby ji zabíral. Objevila se na obřích obrazovkách. Dívka si tričko svlékla a zůstala jen v podprsence. Tričko putovalo ke Springsteenovi. Odnesl ho na jeviště a zvedl do výšky. „Vypadá to, že ji budeme muset zahrát, co?“ řekl. Všichni z toho byli paf: tuhle písničku Toma Waitse z roku 1980 Springsteen už moc často nehraje. Jeho verze je oslňující ploužák a Springsteen ji ve Vídni hrál údajně úplně poprvé mimo USA. Když skončil, vrátil se na molo a poslal tričko jeho majitelce...

Úplný závěr tvořily famózní Dancing in the Dark a konečná, strhující a prodlužovaná Twist and Shout. Padla jedenáctá a show skončila. Springsteen i s kapelou zmizeli z jeviště. Bylo jasné, že se nevrátí. Otočila jsem se k východu a také se dala na ústup. S namoženými pažemi a otlučenými dlaněmi. S nohama, které si v tom momentě začaly už trochu uvědomovat ten šílený tříhodinový taneční mejdan. Bez hlasu, zároveň nadupaná energií i vycucnutá – a naprosto blažená.

Springsteenova show neobsahuje žádné rafinované vizuální efekty, on sám se nesnáší na pódium v balonu či čemkoliv jiném ani se nevynoří z propadliště, neblikají tu divoce všemožné barvy reflektorů, netančí žádné křoví. Jediným mimohudebním prvkem je plátno za skupinou, na které se při některých písničkách promítaly klipy. Springsteen jenom „stál“, hrál na kytary a zpíval. Tři hodiny, bez přestávky, bez hluchých míst, bez šizení.

A pozor: k takovémuto výsledku nepotřebuje E Street Band, i když s touto svou tradiční skupinou je naprosto strhující. Band hrál prý také nejlépe na celém turné, každopádně na nich bylo vidět, jak je koncert baví. Což je, myslím si, vzhledem k četnosti koncertů na turné a jejich délce, obdivuhodné.
Viděla jsem Springsteena v Praze, hrál taky 12. května 1997 v Kongresovém paláci. Bez E Street Bandu za zády, pouze s kytarou. Byl strhující a fungovalo to úplně stejně: stačilo, aby zahrál první tóny na kytaru a začal zpívat. Ihned bylo jasné, že přišla velká osobnost. Sál byl jeho hlasu i nasazení malý a i když vystoupení s E Street Bandem je samozřejmě jiná kategorie, i tehdy měl koncert velkou a jedinečnou atmosféru a potvrdil to samé, co Springsteen prokazuje každým svým koncertem: že je výjimečný. A jen tak na okraj: v září mu bude šedesát...  

Autor: Lenka Tomsová | úterý 7.7.2009 7:03 | karma článku: 14,94 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Lenka Tomsová

Byli jsme podezřelí. Po 11. září

Bylo osm ráno, když jsme se probrali k životu v improvizované ložnici na čtyřech kolech na odpočivném parkovišti u Ponce de Leon na mezistátní dálnici číslo 10, asi 200 kilometrů na západ od floridského hlavního města Tallahassee.

12.9.2010 v 12:03 | Karma: 18,48 | Přečteno: 1723x | Diskuse| Ostatní

Lenka Tomsová

Posel špatných zpráv

Červené pískovcové útesy s malými odlehlými plážemi na jihovýchodním výběžku Ostrova prince Edwarda vypadají mírumilovně, ale jsem si jista, že zdání klame – kdyby je neomývaly nebezpečné vody, nestál by tady maják.

12.9.2010 v 9:05 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Cestování

Lenka Tomsová

Přátelské město se stínem

Halifax je pohodové a pěkné město, spojené se dvěma obrovskými tragédiemi. Výbuchem lodě s municí, při němž bylo zničeno téměř celé město - a s Titanikem. Právě sem přivezli mrtvé, které posbíraly v moři lodě vyslané z Halifaxu.

11.9.2010 v 9:05 | Karma: 7,23 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Cestování

Lenka Tomsová

Letmé setkání s ledovcem

Speciální expedice u vraku Titaniku, jejímž cílem je prozkoumat okolí lodě a zdokumentovat její stav, musela kvůli hurikánu Daniela přerušit svou práci. Výzkumníci používají sonar a videokameru s vysokým rozlišením k vytvoření třírozměrných fotografií. Výsledkem práce by mimo jiné měla být i virtuální mapa Titaniku a jeho okolí. Hurikán vyhnal výzkumníky do St. John's na Newfoundlandu, kde čekají, až se počasí zlepší.

8.9.2010 v 9:54 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Cestování

Lenka Tomsová

Můj návrat do Cold Mountain

Chodila jsem tady do školy. Narodil se tu můj brácha. Tady jsem naposledy viděla svou mámu, i můj táta tu završil svůj život. Dolní Rožínka. Jsem zpátky, i když jenom na skok. Můj návrat do Cold Mountain.

21.8.2010 v 9:30 | Karma: 14,22 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Novinářka na volné noze, kromě jiného píše články o cestování, cestopisy a průvodce. Více o autorce na www.tomsova.com

Seznam rubrik